Az alapítvány története

A Nebuló XXI. Alapítvány az örömteli tanulásért, 2003-ban született meg. Az a hit hozta létre, hogy lehet öröm a tanulás. Hogy lehet izgalmas kaland új meg új ismeretekre szert tenni. Lehet az örömnek kimeríthetetlen forrása egy mesterség értő művelése, a folyamat, ahogy az anyag engedelmesen a kéz alá simul, életre kél.

Az Alapítvány a dunaújvárosi Pentelei Molnár János Szakiskolában született, amelynek működtetője és fenntartója volt. Az iskola kiemelten foglalkozik tehetséggondozással ill. vállalja hátrányos helyzetű diákok oktatását, nevelését is. Az iskola vezetősége hisz abban, hogy a megértés, az elfogadás, a közösség ereje kinevel olyan mesterembereket, akik értékes részei a társadalomnak, és megtalálják ebben a saját egyedi helyüket. Az intézmény kézműves tanműhelyből lett szakiskola. A kézművesség kreativitásra és játékos szemléletre épül.

Új kihívás a XXI. század technokrata szellemének megfelelni és ebben embernek maradni. Egyre nagyobb szerepe van ebben a játéknak. A Nebuló Alapítvány a játékpedagógia elkötelezett híve és terjesztője. A Nebuló Játékegyetem felnőtteket tanít arra, hogyan lehet az iskolában készségeket fejleszteni a játékokkal. Iskola-játéktár programunkkal minél több iskolába szeretnénk eljuttatni játékokat és inspirációt, tudást ezek pedagógiai felhasználásához.

A játék és a játékosság fontossága hozta létre a Társasjátékok Ünnepét is, melyet 2012 óta szervez meg az Alapítvány, hogy minél szélesebb rétegekhez tudja eljuttatni azt az üzenetet, hogy játszani nem csak jó, de hasznos is, hiszen a modern társasjátékok kínálatában rengeteg fejlesztő játék van, amely egy örömszerző tevékenység közben fejleszti a képességeket és készségeket.